Just nu! 2016-03-16 14:03

Gränskontroll till Sverige

Gränskontroll till Sverige

Resa från Sverige till Danmark

Det sker inte någon ID-kontroll i riktning från Sverige till Danmark, därför blir det ingen skillnad för dig som reser i den här riktningen, då tågen stannar vid sina ordinarie stationer. Det går endast tåg var 20:e minut över Öresundsbron. Det kan därför bli trångt på tågen, så var ute i god tid. Sök din resa i appen eller i Reseplaneraren på blekingetrafiken.se.

Cirka 2-3 gånger per dag, (oftast orsakat av förseningar) händer det att tåg leds om och kör förbi station Copenhagen Airport, och stannar istället på nästa station, Tårnby, cirka 3 minuter från Copenhagen Airport. Om du ska till flygplatsen, gå då av i Tårnby och stanna kvar på samma plattform. Där väntar du på nästa tåg som går tillbaka till Copenhagen Airport. Om detta skulle hända din avgång, blir din restid till flygplatsen cirka 15 minuter längre. Vi arbetar med att minimera att detta sker.

Resa från Danmark till Sverige

Det går inte att resa direkt Köpenhamn H-Malmö eftersom det sker en ID-kontroll på Kastrup/Copenhagen Airport. Tågen från Kastrup är tidigarelagda 20 minuter på grund av att det även är ID-kontroller i Hyllie. Reser du till Sverige får du därför räkna med längre restid. Alla tåg till Sverige kommer att starta från Kastrup/Copenhagen Airport. Därför måste du själv ta dig till Copenhagen Airport.

Så här gör du:

  • Du kan åka med de Öresundståg som har Kastrup som slutstation. Sök din resa inom Danmark, till exempel från Köpenhamn H till Copenhagen Airport, på www.rejseplanen.dk. Har du en giltig biljett, gäller den även på lokalbussar och Metro mellan Köpenhamn H och Kastrup/Copenhagen Airport.

 

  • Tågen till Sverige har Kastrup/Copenhagen Airport som startstation. Din resa därifrån söker du lättast i Blekingetrafikens app eller på blekingetrafiken.se.

 

  • När du kommer till Kastrup/Copenhagen Airport kommer du att behöva visa ID-handlingar. Det är DSB som utför kontrollerna, som kommer att ske vid perrong 1.
  • Polisens gränskontroller på Hyllie kommer att vara kvar en tid, så om du ska fortsätta norrut från Hyllie kommer du att få visa ditt ID en andra gång. Det innebär längre restid på sträckan Copenhagen Airport-Malmö C.

 

  • På Malmö C kan du behöva byta tåg om du ska resa vidare norrut. Detta för att Öresundstågen väntar in nästa avgång för att inte föra med sig eventuella förseningar in i Skåne. Var uppmärksam på skyltning och utrop

 

Ta med giltig identitetshandling när du reser över Öresundsbron

Den svenska regeringen har infört en lag som trädde i kraft den 4 januari 2016. Den innebär att vi tillsammans med DSB måste kontrollera att alla resenärer som reser med oss till Sverige kan uppvisa giltig id-legitimation med foto (pass, giltigt nordiskt körkort eller godkänt EU ID-kort).

Barn under 18 år som reser i sällskap med föräldrar med giltig ID-legitimation med foto eller pass, behöver inte visa identitetshandling. För mer information hänvisar vi till Polisen och DSB.

Vid ID-kontrollen som görs på Kastrup/Copenhagen Airport fotograferas alla ID-handlingar med Securitas mobiltelefoner. Informationen lagras sedan i max en månad för att kunna visa för svenska myndigheter att kontrollerna genomförs på ett korrekt sätt. Informationen hanteras enligt dansk motsvarighet till Personuppgiftslagen (PUL), Persondataloven.

 

Mer detaljer om hur tågtrafiken påverkas, besök Skånetrafiken.

 

Senast uppdaterat 2016-03-16 kl 14.03