Bussiga bussförare och fler som åker
Ett ökat resande, nöjda kunder och landets bussigaste bussförare. När Blekingetrafiken summerar 2022 visar resultatet upp en positiv trend för kollektivtrafiken i Blekinge.
Kunderna har återvänt till kollektivtrafiken
Under pandemin rasade resandet och marknadsandelen för kollektivtrafiken i Blekinge var som lägst på nio procent. När 2022 summeras i kollektivtrafikbarometern har marknadsandelen återhämtat sig och 16 procent av alla motoriserade resor i Blekinge görs med kollektivtrafiken.
– Trenden är tydlig, Blekingeborna har hittat tillbaka till kollektivtrafiken igen. Vi vet också att resebeteendet har förändrats, dels för stigande bränslepriser dels med ökat distansbete. Vår viktigaste uppgift är att arbeta lyhört och nära våra kunder och det tror vi också ger resultat. Vi ska erbjuda relevant trafik och biljetter, säger Rasmus Månsson, Marknad- och försäljningschef på Blekingetrafiken.
Det är i stadstrafiken som resandet återhämtat sig bäst. Under hösten 2022 genomförde Blekingetrafiken och Karlskrona kommun en resanderäkning för marknadsandelen till Trossö och resultatet på 28 procent ligger på samma nivå som innan pandemin.
Nöjdare och tryggare kunder
Kollektivtrafikbarometern visar att Blekingetrafikens kunder är bland de nöjdaste i landet. 70 procent uppger att de är nöjda med sitt kollektivtrafikbolag, vilket placerar Blekingetrafiken på pallplats i Sverige. Åtta av tio är nöjda med sin senaste resa och tycker att personalen har ett trevlig bemötande ombord och på frågan om det känns tryggt att resa med Blekingetrafiken är 76 procent av kunderna trygga, en ökning med två procentenheter från föregående år.
– Det är ett glädjande resultat att våra förare och tågvärdar får ett högt betyg. Vi är många som jobbar hårt för att våra kunder ska trivas under resan och att de ska känna att vi funkar i vardagen. Vi är övertygade om att det goda betyget bidrar till att resandet med kollektivtrafiken ökar, säger Mona Glans, trafikdirektör på Blekingetrafiken.
Fakta om undersökningen
Kollektivtrafikbarometern är en nationell kvalitets-, attityd-, och resvaneundersökning för branschen. Syftet är att löpande följa och påverka utvecklingen i attityder samt kollektivtrafikens marknadsandel. Svensk Kollektivtrafik ansvarar för undersökningen på uppdrag av dess medlemmar (regionala kollektivtrafikmyndigheter och länstrafikbolag). Målgruppen för undersökningen är svenska allmänheten mellan 15 och 85 år, både de som reser med kollektivtrafiken och de som inte gör det.