Nyheter och pressmeddelanden

Håll dig uppdaterad. Här samlar vi det mesta som händer i vår verksamhet, såsom nyheter och pressmeddelanden.

Senast uppdaterad: 2021-07-01 klockan 06.53  |  Arkiverad

Information angående coronaviruset

Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Region Blekinges smittskyddsenhet angående coronaviruset covid-19.

Vi följer noggrant utvecklingen och är beredda att agera och förändra om myndigheter eller region kommer med andra riktlinjer.

Sjukresa vid vaccination mot covid-19

Detta gäller för sjukresa till en bokad tid för vaccination mot covid-19.

Sjukresa med buss eller tåg

Du köper biljetten själv genom Blekingetrafikens försäljningskanaler. För att få ersättning för biljetterna skickar du in en reseräkningsblankett (länk till blanketten) i efterhand till:

Region Blekinge
Verksamhetsstöd
Redovisning
371 81 Karlskrona

Läs mer om vad som gäller vid sjukresor vid vaccicnation mot covid-19 på 1177 Vårdguiden

Använd munskydd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken. Det nya rådet om munskydd gäller från och med den 7 januari 2021.

Du kan skaffa dig ett munskydd hos våra ombud, mot uppvisande av biljett. Läs mer här! 

I övrigt gäller följande om munskydd:
Resenärer ansvarar för att ha med sig eget munskydd, helst CE-märkt.
Rådet riktar sig till personer från gymnasieåldern (födda 2004 och tidigare) och äldre.

Resenärer bör bära munskydd på vardagar klockan 7–9 och 16–18 då många vanligtvis reser.

Läs mer på krisinformation.se för mer information.

  

Tågresor över 15 mil 

Regeringen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat om nya restriktioner med start den 14 februari. Restriktionerna gäller för dig som reser med tåg som har körväg längre sträcka än 15 mil. Antalet resenärer på dessa tåg får aldrig överstiga 50 procent av antalet sittplatser ombord. Detta gäller även om du reser del av sträckan enbart Blekinge. 50 procent av antalet sittplatser är cirka 115 resenärer i ett fordon.

Hur fullt brukar tåget vara?

I Blekinge på sträckan Kristianstad-Karlskrona med Öresundståg har det varit en avgång med 100 resenärer på en kort delsträcka mellan Kristianstad och Bromölla, övriga avgångar ligger under 50 resenärer. På öresundståg.se kan du läsa om de sträckor som har flest resenärer per tur. 

 

Säkra biljettkontroller

Våra biljettkontrollanter använder handskar och visir vid kontroll av biljettens giltighet. Detta för att utföra säkrare biljettkontroller.

 

Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd

Från och med den 14 december 2020 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Dessa ersätter de skärpta regionala råden i Blekinge.

Alla har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridningen. Det är Folkhälsomyndigheten som inför de skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råden, och de omfattar bland annat att:

 • resa på ett sätt som minimerar risk för smitta.

Läs mer om de skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råden.

 

Lämna förtur till avstigande

Tack för att du lämnar förtur till avstigande resenärer på bussar och tåg. Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridning och trängsel.

 

Resor till Danmark

Danmark kategoriserar Sverige som ett land i karantän eftersom antalet smittade av covid-19 bedöms vara för höga. Vad som gäller för varje region kan variera.

Du som bor i Blekinge behöver från och med 24 oktober 2020 ha särskilda skäl för att resa in i Danmark.

Särskilda skäl kan till exempel varje arbete eller studier. Är du osäker är det alltid bäst att titta på danska polisens hemsida.

Du som bor i södra Sverige och har särskilda skäl för att resa in behöver kunna visa upp ett negativt covidtest som är högst tre dagar gammalt.

Om du bor i södra Sverige och inte har särskilda skäl behöver visa upp ett negativt covidtest som är högst 24 timmar gammalt.

Några tips inför din resa till Danmark:

 • Behöver du resa så finns det ofta plats längst fram i tågen.
 • Släpp av dem som ska gå av innan du går på för att undvika trängsel.
 • Ser en avgång trång ut får du gärna välja en annan.

Gratis snabbtest för pendlare till Danmark:
Om du pendlar till Danmark kan du från och med 18 januari göra ett gratis snabbtest hos Scantest vid Hyllie station. För att göra testet gratis behöver du visa upp ditt danska CPR-nummer samt intyg på att du arbetar i Danmark. Du behöver inte boka tid.

Hos 1177 kan du läsa mer om hur det fungerar

Du som behöver reser med buss, tåg eller annan kollektivtrafik i Danmark behöver ha munskydd. Det här gäller även på danska stationer.
Lagen gäller inte för barn upp till 12 år. 

Gränskontroll på CPH Airport:

Du som reser till Danmark behöver inte längre gå av tåget på CPH Airport för att gå igenom gränskontrollen om du ska resa vidare. Istället kan dansk polis komma att göra en gränskontroll ombord på tåget.

Platsbiljett krävs:
Du som reser med Öresundståg i Danmark behöver ha en platsbiljett.

Platsbiljetten är gratis och du kan hämta den i DSB:s app, via dsb.dk eller i någon av DSB:s biljettautomater på stationerna. Reser du från Sverige till Kastrup flygplats krävs det ingen platsbiljett.

 

Ingen servering ombord på Öresundståg

Från den 10 augusti till den 12 december erbjuds ingen servering från Cafévagnen ombord på Öresundståg. Orsaken är det minskade antalet resenärer.

 

Ombord- och avstigning i bussens bakre dörrar

Gå ombord och stig av via bussens bakre dörrar. De främre sittplatserna är avstängda för att hålla avstånd till föraren.

 

Köp och aktivera biljett innan du går ombord

För att minska smittspridningen är det inte längre tillåtet att gå fram till föraren för att köpa eller aktivera din biljett. Du ska ha en giltig biljett innan du går ombord för att bidra till förarens säkerhet.

Biljettmaskinen flyttas till mittdörren på bussen så att du kan blippa din biljett i mobilen eller ditt resekort.

Såhär köper du biljett: 
I första hand rekommenderar vi dig att köpa biljett i appen, i våra biljettautomater eller här på vår hemsida. Hitta till en biljettautomat, läs mer om appen, eller köp biljetter till resekortet via vår webshop.

Vill du ha personlig service besöker du våra ombud. Hitta till något av våra ombud.

Om du inte kan köpa din biljett i till exempel appen kontaktar du kundservice och beställer ett resekort laddat med den biljett du önskar. Resekortet skickas hem till dig och du får en faktura. Kontakta kundservice.

Om du ska åka direkt men saknar biljett:
Kontakta kundservice som skickar en biljett direkt till ditt resekort eller till din app. Du får sedan en faktura.

Reducerat antal platser på skärgårdsbåtarna

Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och reducerar antalet platser ombord på båtarna. Välj utspridda platser ombord och håll avstånden.

 

Ökad städning på bussar

I samband med bränslepåfyllning och övrigt servicearbete genomförs städning nattetid. Städinsatserna har dubblerats och gäller bland annat på ställen i bussarna där resenärer har händerna, ledstänger, armstöd, samt vissa platser i terminaler. Städningen sker genom avtorkning med bland annat kemikalier.

 

Undvik smittspridning

   • Stanna hemma om du är sjuk.
   • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
   • Hosta och nys i armvecket.
   • Undvik att röra ögon, näsa och mun.

 

Om du blir sjuk med hosta och feber

   • Stanna hemma tills du är fullt frisk.
   • Undvik sociala kontakter utanför hushållet.
   • Undvik att resa med allmänna kommunikationer.
   • Undvik att vistas i allmänna lokaler eller affärer.
   • Du kan vistas utomhus, men undvik fysisk kontakt med andra.
   • Äldre personer och personer med andra kroniska sjukdomar (hjärt- och lungsjukdomar, diabetes, cancer och så vidare) är särskilt känsliga för coronainfektion (covid-19).

 

Har du frågor om Covid-19?

Läs mer på Region Blekinges hemsida om coronaviruset covid-19.

Publicerad: 2020-03-19 klockan 10.52