Nyheter och pressmeddelanden

Håll dig uppdaterad. Här samlar vi det mesta som händer i vår verksamhet, såsom nyheter och pressmeddelanden.

Senast uppdaterad: 2023-01-24 klockan 11.34  |  Arkiverad

Ny busstrafik i Sölvesborg firas med stor fest

Den 14 augusti från klockan 15 är det invigningsfest vid Extra i Mjällby. Det kommer att finnas aktiviteter för både vuxna och barn och möjlighet att prata med Blekingetrafiken och Bergkvarabuss.

Det bjuds på korv och dricka, fotbollsspelare från Mjällby AIF kommer att vara på plats och Pappa Kapsyl uppträder med föreställningar klockan 15, 16 och 17. Invigningsceremoni börjar klockan 18 med Helene Björklund, kommunalråd och Magnus Johansson, Trafiknämndens ordförande. Därefter följer ett festprogram under ledning av konferencier Paula Gullbing. Det blir tävlingar och intervjuer, Sallie Jönsson på scen, allsång och Tommy Nilsson uppträder.

Gratis bussresor 14 augusti i hela kommunen

Den 14 augusti bjuder Blekingetrafiken på gratis bussresor inom Sölvesborgs kommun, med en uppmaning om att provåka den nya busstrafiken. Hos Blekingetrafikens ombud Pressbyrån på resecentrum kan du som vanligt få personlig service, köpa och ladda Resekort. Dagen till ära bjuds det på kaffe och bulle till alla kunder som köper eller laddar Resekort här.

Oftare och snabbare mellan Sölvesborg och Listerlandet

För att bussåkandet ska bli ett mer självklart val för bilister förkortas restiden och kunderna får fler avgångar att välja mellan. Satsningarna gör att det går nästan lika snabbt att åka som med bil. Med nya linje 2, som tidigare hette 432, kan du åka varje halvtimme mellan Mjällby och Sölvesborg. Restiden blir 12 minuter mellan resecentrum och Mjällby. Efter Mjällby kör varannan buss till Hällevik och Nogersund, varannan kör till Krokås och Hörvik. Det gör att restiden blir kortare. Mellan Sölvesborg och Hörvik tar resan 27 minuter, det är 18 minuter snabbare än tidigare. Från Sölvesborg till Nogersund åker du på 26 minuter, 6 minuter snabbare än tidigare.

– Vi vill att Sölvesborgsborna får upp ögonen för kollektivtrafiken. Vi har studerat hur resandet har sett ut och lagt mer resurser på att förkorta restiderna mellan centrum och Listerlandet. Vi vet också att det är ett framgångsrikt koncept att ha många avgångar att välja mellan så vi hoppas att detta tas emot väl och att många kommer och firar med oss den 14 augusti, säger Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

Linje 1 Centrum - Falkvik

Linje 413 blir linje 1 och på linjekartan är den markerad med orange färg. Tidtabellen för linje 1 är nu anpassad så att du smidigt ska kunna åka vidare med Öresundståg till Karlskrona eller Malmö på förmiddagen. På eftermiddagen kan du byta från Öresundståg till linje 1 mot Falkvik.

Linjekarta och realtidstavlor i hållplatserna

Hela Sölvesborgs utbud av busslinjer illustreras med hjälp av en ny linjekarta med olika färger på de olika busslinjerna, det gör det enklare att se vilket utbud som finns och hur bussarna kör. Ytterligare en satsning är fler realtidstavlor i hållplatserna i Sölvesborg och Mjällby som visar mer exakta avgångstider.

Nya hållplatsnamn och ändrade linjesträckningar

Med den nya busstrafiken kommer en del hållplatser att byta namn. Mjällby centrumvägen blir Mjällby centrum, Klockskogsvägen blir TitanX, Hjärthallen blir Hjärthalla och Stafettvägen blir Drottning Margaretas väg. Linje 2, som tidigare hette 432, kör inte längre via Ljungaviken, Siretorp och Istaby. Den här sträckan åker du istället med linje 433 som kör morgon och eftermiddag från Norje, via Mjällby, Istaby och Ljungaviken till Sölvesborg. På den här linjen kan du även resa med anropsstyrda avgångar. Det går till så att du ringer Blekingetrafikens beställningscentral 0455-165 00 och beställer din resa minst en timme innan den utsatta avgångstiden som står i tidtabellen.

För mer information:

Pär Welander, trafikplaneringschef, tel: 0709-56 90 06

Publicerad: 2017-08-10 klockan 09.03