Nyheter och pressmeddelanden

Håll dig uppdaterad. Här samlar vi det mesta som händer i vår verksamhet, såsom nyheter och pressmeddelanden.

Senast uppdaterad: 2023-01-24 klockan 11.34  |  Arkiverad

Nya avtal ska utveckla skärgårdstrafiken i Blekinge

Upphandlingen av skärgårdstrafiken i Karlskrona och Sölvesborg är nu klar och i dag har avtal undertecknats som kommer att bidra till ett attraktivare Blekinge genom en utvecklad skärgårdstrafik.

Blekingetrafiken har avslutat upphandlingen av skärgårdstrafik i Karlskrona och Sölvesborg. Idag tecknas avtal med Affärsverken AB och Haglund Shipping för perioden 2018-2026. Trafiken startar 1 januari 2018.

Hop-on hop-off båtar införs sommaren 2018

Blekinge har en unik skärgård med skärgårdstrafik som idag främst är inriktad på turister. Det nya avtalet i Karlskrona innebär en mer tillgänglig skärgårdstrafik med hop-on hop-off båtar. Ett koncept som Blekingetrafiken, Affärsverken, näringslivet och kommunen kommer att utveckla och som innebär att man enkelt tar sig snabbaste vägen runt i Karlskrona.

- Vi kommer att göra skärgården mer tillgänglig och erbjuda fler möjligheter att ta sig ut på öarna för dem som inte har egen båt. Dessutom kommer vårt populära Sommarkort att gälla ombord på alla skärgårdsbåtar, säger Pär Welander trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

- Det känns spännande att vara med och utveckla skärgården i Karlskrona och att Affärsverken har fått ett förnyat förtroende känns fantastiskt bra. Vi har ju under många år varit med och utvecklat skärgårdstrafiken de senaste åren, säger Tomas Eriksson VD på Affärsverken.

Det nya avtalet gör det också möjligt att utveckla trafiken i östra skärgården och att utvidga utbudet med skärgårdsturer till exempel till Trummenäs, Hasslö och Ronneby hamn.

Hanö - en skärgårdspärla som fortsätter att utvecklas

Blekingetrafiken har bedrivit skärgårdstrafik mellan Nogersund och Hanö sedan 1990-talet och resandet ökar. Till Hanö finns det turer året runt som passar med busstrafik från Sölvesborg. Haglund Shipping får fortsatt förtroende att utföra trafiken.

- Vi har under många år kört med M/F Vitaskär och det känns mycket bra att vi åter igen har vunnit upphandlingen. Vi vet att trafiken är viktig för öbor och att den är populär bland turisterna, säger Magnus Haglund, Haglund Shipping.

Nyheter

Med de nya avtalen ska skärgårdstrafiken utvecklas tillsammans med trafikföretagen. Flera turer kommer att erbjuda guidning och servering. Tillgängligheten ombord på båtarna förbättras vilket innebär att det kommer finnas mer plats för rullstol och cykel ombord. Sommarkortet kommer också att gälla ombord på alla skärgårdsbåtar från och med sommaren 2018.

För mer information: Pär Welander, trafikplaneringschef, tel: 0709-56 90 06

Publicerad: 2017-02-10 klockan 10.31