Nyheter och pressmeddelanden

Håll dig uppdaterad. Här samlar vi det mesta som händer i vår verksamhet, såsom nyheter och pressmeddelanden.

Senast uppdaterad: 2023-01-24 klockan 10.39  |  Nyhet  |  Arkiverad

Vi blir med cyklar

Snart kan du ta del av vårt nya tillskott och cykla vidare från stationen. Som en del i ett större samverkansprojekt har vi fått möjlighet att testa uthyrning av cyklar. Från början av maj 2020 till augusti 2021 är det möjligt att hyra cyklar.

Var kan jag hyra cyklarna?

Blekingetrafikens cyklar hittar du vid fyra stationer i Blekinge:

  • Karlskrona Centralstation
  • Bergåsa station
  • Ronneby resecentrum
  • Karlshamns resecentrum

Hur hittar jag cyklarna?

Våra cyklar är röda med en tydlig skylt där det står Blekingetrafiken. För att du inte ska missa dem är de placerade i röda cykelställ och har en egen hållplats som heter ”Cykla vidare”.

När börjar uthyrningen?

I början av maj startar uthyrningen. Håll dig uppdaterad på sidan "Cykla vidare" för datum.

Vem får hyra cyklarna?

Det är fritt fram för resenärer, allmänhet och besökare att hyra våra cyklar.

Hur hyr jag cykeln?

Våra cyklar kommer att hyrs ut via en app. Det innebär att du behöver ha en smartphone med Bluetooth för att hyra cykeln. Via appen hyr du cykel, låser och låser upp cykel. Betalning sker med betalkort.

Vad kostar det?

Det beror på hur länge du vill hyra cykeln. 1–12 timmar kostar 25 kronor och ett helt dygn kostar 85 kronor.

Om projektet

Blekingetrafiken är delaktiga i ett samverkansprojekt, Kombinerad Mobilitet i Blekinge, som syftar till att minska koldioxidutsläppen från persontransporter i Blekinge. Projektfinansiärer är EUROPEISKA UNIONEN, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Energimyndigheten, Region Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge, Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamn kommun, Sölvesborg kommun och Olofströms kommun.

Syftet med projektet är att utveckla möjligheterna för Blekinges invånare att välja och kombinera olika färdmedel för att minska koldioxidutsläppen. Målet är minskade koldioxidutsläpp från persontransporter och att fler invånare ska resa hållbart med ökad möjlighet att välja och kombinera färdmedel.

Blekingetrafiken ansvarar för kollektivtrafiken i Region Blekinge och utvecklar och testar löpande olika tjänster för att utveckla kollektivtrafiken och göra den mer attraktiv. Därför testar vi nu att erbjuda våra kollektivtrafikresenärer hyrcyklar för att underlätta för resenärer att från en större station eller knutpunkt nå sitt slutmål och tillbaka igen. Systemet är tänkt som en förlängning av kollektivtrafiken.

Projektperioden är januari 2019 till december 2021. Projektägare är Energikontor Sydost AB.

Läs mer om om projektet.

Europeiska Unionens logotyp

Publicerad: 2020-04-23 klockan 12.54