Res med omtanke

Vi följer noggrant rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Region Blekinges smittskyddsenhet angående coronaviruset covid-19. Ibland kan vi behöva agera snabbt när rekommendationerna justeras. Du hittar alltid aktuell information här på vår hemsida.

Aktuella allmänna rekommendationer

Använd munskydd

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig att använda munskydd både när du åker buss, tåg och båt. Rekommendationerna uppdateras kontinuerligt och när något förändras informerar vi om det här på vår hemsida.

Självklart kan du hämta ut ett munskydd hos våra ombud. Visa upp din biljett så bjuder vi på det.

Det är du som resenär som ansvarar för att ha med dig ett eget munskydd, helst CE-märkt. Rådet riktar sig främst till dig i gymnasieåldern (födda 2004 och tidigare) och dig som är äldre. Det är framför allt under rusningstrafiken som rekommendationerna gäller, det vill säga på vardagar mellan klockan 7–9 och 16–18 då många vanligtvis reser. 

Via krisinformation.se får du mer information. 

Lämna förtur till avstigande

Tack för att du alltid lämnar förtur till avstigande resenärer på våra bussar, tåg och båtar. 

Sjukresa till din vaccination

Visste du att du som kan åker med oss till din bokade tid för vaccination mot Covid-19? Biljetten för dina resor med buss och tåg köper du själv i appen, i en biljettautomat eller hos våra ombud. 

För att få ersättning för biljetterna fyller du i och skickar in en reseräkning (länk till blanketten) i efterhand till: 

Region Blekinge
Verksamhetsstöd
Redovisning
371 81 Karlskrona 

Via 1177 Vårdguiden får du mer information om vad som gäller.  

När du åker buss

För att minska smittspridningen ska du ha en giltig biljett innan du går ombord för att bidra till förarens säkerhet. Du går dessutom ombord via bussens mittdörr, här sitter biljettmaskinen så att du kan blippa din biljett.

I första hand rekommenderar vi dig att köpa biljett i appen, i våra biljettautomater eller här på vår hemsida. Vill du ha personlig service besöker du våra ombud.

Om du inte kan köpa din biljett i till exempel appen kontaktar du kundservice och beställer ett resekort laddat med den biljett du önskar. Resekortet skickas hem till dig och du får en faktura. 

Kontakta kundservice så hjälper vi dig.  

Vi städar mer

I samband med bränslepåfyllning och övrigt servicearbete genomförs städning nattetid. Städningen har dubblerats i antal tillfällen och gäller bland annat ledstänger och armstöd. 

Möt en av våra vardagshjältar som städar på Kustbussarna. 

Upplever du trängsel?

Det är du som reser som ansvarar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridning och trängsel. Bussförarens ansvar är att framföra bussen på ett trafiksäkert sätt. Om trängsel skulle uppstå rapporterar bussföraren in bussdepån så att vi ska kunna sätta in fler fordon framöver. 

Hör av dig till oss om du har upplevt trängsel ombord.  

När du åker tåg

Alla tågresor som görs i Blekinge omfattas av Folkhälsomyndighetens restriktioner gällande längre resor med kollektivtrafiken. Det innebär att antalet resenärer på tågen aldrig får överstiga 50 procent av antalet sittplatser ombord. Det får vara cirka 115 resenärer i ett fordon. Tyvärr erbjuder vi ingen servering ombord på Öresundståg tillsvidare.

På öresundståg.se får du mer information om de sträckor som har flest resenärer per tur.  

Resor till Danmark

Just nu behöver du som inte är dansk medborgare visa upp ett negativt Covid-19-test för att resa till Danmark, eller visa upp att du är vaccinerad. Om du ska resa till Sverige från ett annat nordiskt land behöver du inget negativt Covid-19-test. Om du är över 12 år ska du använda munskydd under din resa samt på alla stationer i Danmark. 

Reglerna kan ändras med kort varsel. Därför är det bäst att du alltid läser på hos de danska myndigheterna innan du ska resa.  

Gratis snabbtest för pendlare 

Om du pendlar till Danmark gör du ett gratis snabbtest.

Via 1177 Vårdguiden får du mer information.  

Platsbiljett för resor i Danmark 

Tänk på att du behöver en platsbiljett när du reser med tåg i Danmark.

Via DSB får du mer information.  

 

När du åker båt

Det är reducerat antal platser ombord på båtarna. Välj utspridda platser ombord och håll avstånden. 

Har du frågor om Covid-19?