Tips inför din resa

Vi är glada över att restriktionerna i kollektivtrafiken har slutat att gälla, men vi reser såklart med omtanke ändå. Här tipsar vi sådant som är bra att veta om du känner dig ringrostig och vill få koll på läget. 

Välkommen ombord

Nu är alla restriktioner för resor med kollektivtrafiken borta och du kan resa som vanligt igen. Du är välkommen ombord via bussens framdörr och alla sittplatser ombord är återigen tillgängliga. 

Tänk på att fortsätt resa med omtanke och res inte med kollektivtrafiken om du har symptom som kan vara covid-19. 

Kan jag köpa biljett på bussen?

Inom ett par par veckor är det återigen möjligt att köpa biljett med betalkort ombord på bussen. Vi rekommenderar dig dock att alltid köpa biljett innan du går ombord, exempelvis i appen. Det gör att vi slipper köa vid hållplatsen och kan avgå enligt tidtabell. 

Läs mer om ombordköp.

Kan jag köpa biljett på tåget?

Nej, du ska som vanligt alltid ha en aktiv biljett innan du går ombord på tåget.

Var blippar jag min appbiljett?

Du blippar som vanligt din biljett på den röda biljettläsaren inne i bussen. Ta fram biljettens QR-kod och håll mobilen liggande, längst ner på biljettläsaren.

Just nu arbetar vi med att flytta tillbaka biljettläsarna till framdörren så att du kan blippa vid påstigning. Under en tid framöver kommer biljettläsaren därför finnas kvar vid mittendörren på en del bussar - tänk på att det är lika viktigt för dig att blippa ändå. .

Tack för ditt tålamod.

Var blippar jag mitt resekort?

Du blippar som vanligt ditt resekort på den röda biljettläsaren inne i bussen. Blippa resekortet mot den övre delen på biljettläsaren.

Just nu arbetar vi med att flytta tillbaka biljettläsarna till framdörren så att du kan blippa vid påstigning. Under en tid framöver kommer biljettläsaren därför finnas kvar vid mittendörren på en del bussar - tänk på att det är lika viktigt för dig att blippa ändå.

Tack för ditt tålamod.

Vad ska jag tänka på när jag åker tåg till Danmark?

Du behöver ha ett giltigt intyg för covid-19 på att du antingen är färdigvaccinerad, har antikroppar eller inte är smittad. Covidbevis kan beställas eller laddas ner från e-hälsomyndigheten. Du hittar mer information på nedanstående länkar och även vilka dokument som behövs. Du ansvarar själv för att hålla dig uppdaterad med aktuella regler och att du har rätt dokumentation med dig.

Mer information om Covidbevis hittar du hos e-hälsomyndigheten här. https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/

Kom ihåg passet

Danska polisen gör stickprovskontroller på resande från Sverige till Danmark. Den sker på Copenhagen Airport Kastrup. Du kan stanna kvar på tåget om du fortsätter din resa med samma tåg, för kontrollen sker ombord. Polisen kan även genomföra kontroll på Kastrups perronger på dem som går av.

Ingen servering ombord

Vi hoppas på att snart kunna erbjuda servering ombord på Öresundståg igen. 

Kan jag ansöka om ersättning för resa till vaccination?

Ja, åker med oss till din bokade tid för vaccination mot Covid-19 kan du få ersättning för biljetten. Biljetten köper du själv i appen, i en biljettautomat eller hos våra ombud.

För att få ersättning fyller du i och skickar in en reseräkning i efterhand till:

Region Blekinge
Verksamhetsstöd
Redovisning
371 81 Karlskrona