Öppen närtrafik

För dig som bor på landsbygden, långt från en hållplats eller saknar allmän kollektivtrafik.

Allmänt om Öppen närtrafik

Vi erbjuder resealternativet eftersom det inte finns bussförbindelser till alla platser i Blekinge. Öppen närtrafik kan nyttjas alla dagar mellan klockan 8–18 av de som uppfyller något av dessa två krav:

  • Adressen du reser till eller från ligger mer än en kilometer (närmaste gångväg) från en hållplats.
  • Hållplatsen ligger närmare än en kilometer, men trafikeras endast av högst två dubbelturer mellan klockan 9–17.

Så reser du

I Öppen närtrafik reser du mellan valfri adress och så kallade målpunkter i ditt geografiska område. Målpunkterna ligger i närheten av handel, sjukvård och övergång till och från buss och tåg. Du kan alltså kombinera din resa i Öppen närtrafik med vår linjetrafik. Öppen närtrafik kan användas över kommungränserna. 

Målpunkter

Se vilka platser du kan resa till eller från inom respektive geografiska område.

Från och med den 19 juni 2023 ändras målpunkterna i alla kommuner. Läs mer under varje flik. 

Priser

För Öppen närtrafik gäller samma priser som för enkelbiljetter i buss-/tågtrafiken. Om du påbörjar din resa med Öppen närtrafik köper du biljett i vår app eller i fordonet. Du kan betala med betalkort, faktura eller kontant. Du kan även betala din resa med Swish. När du beställer din resa så ska du meddela om du betalar med Swish. Swish-numret är 123 546 54 71.

Kom ihåg att behålla ditt kvitto om du ska resa vidare med linjetrafik. Kvittot är din biljett för vidare resa inom de zoner du betalat för. I appen finns din biljett i menyn "Biljetter".

Om du påbörjar din resa med buss/tåg kan du betala för hela resan i vår app, ombord på buss, i biljettautomat eller hos våra ombud. Detta betyder att du kan köpa biljett för hela ressträckan även om endast en del av resan görs med Öppen närtrafik. 

Högst två barn reser gratis per resenär med vuxenbiljett, men från och med den 19 juni 2023 ändras reglerna så att alla barn under 7 år reser gratis i vuxens sällskap. 

Från och med den 19 juni 2023 kan du resa med din periodbiljett.

Bälteskudde, husdjur och rullstol

I fordonen finns bälteskudde, men inte bilbarnstol. För husdjur, även ledar- och servicehund, gäller samma regler som i färdtjänsten.

Trafiken är tillgänglighetsanpassad för rullstolsburen, gäller manuell och elrullstol, men inte tre- eller fyrhjuliga elrullstolar med styre, så kallad elmoped eller el-scooter. Rullstol måste vara godkänd att använda som säte vid färd i bil.

Vänd dig till förskrivaren av rullstolen för intyg om detta. Finns inget intyg måste resenären flytta över till säte.

Förseningsersättning

För resor med Öppen närtrafik är du garanterad att den överenskomna ankomsttiden har en felmarginal på upp till tio minuter. Därefter återbetalas egenavgiften.

Undantaget är resor där det inte finns någon avtalad ankomsttid.

Beställ resa

Du beställer din resa med Öppen närtrafik hos vår beställningscentral via telefon.

Eftersom vi samordnar resorna med färdtjänst och sjukresor kan vi inte lova att du får resa just den tid du önskar. Beställ därför din resa i så god tid som möjligt. Vi gör vårt bästa för att tillgodose dina önskemål. Se aktuella öppettider och kontaktuppgifter till vår beställningscentral.