Var god acceptera Marknadsföring-cookies för att använda Google Translate.
Laddar Google Translate...
Något gick fel, testa att ladda om sidan.
En buss kör på vägen förbi ett blommande rapsfält.

Ersättningstrafik

Ibland händer det saker i tågtrafiken som gör att tågen inte går som de ska.

Allmänt om ersättningstrafik

Om tåget inte går hänvisar vi dig till ersättningsbussar eller till ordinarie trafik. Du har också möjlighet att ordna din resa på egen hand och få förseningsersättning för det.

Exempel på ersättningstrafik

I rusningstid reser ungefär 7000 personer per timme mellan Malmö–Lund. Det skulle kräva 140 bussar per timme. Den busskapaciteten finns tyvärr inte att tillgå med kort varsel.

I Blekinge är resandet inte lika stort, men när det blir stopp i tågtrafiken under rusningstid kan det ändå bli svårt att få tag på tillräckligt många ersättningsbussar.

Tåg jämfört med buss

Det går inte att ersätta tågtrafiken utan att du som reser påverkas. Tåg är oslagbart när det gäller restid och antal sittplatser. Tåg kör upp till 160 kilometer i timmen och tar fem gånger fler passagerare än bussen.

Ett tågsätt har plats för ungefär 225 sittande resenärer. När så många människor ska ta bussen blir det snabbt kö.

Prioriteringar

I tågtrafiken prioriteras alltid de tåg som går i tid. Detta beror på att man inte vill sprida förseningen ännu mer. Det betyder ofta i praktiken att det försenade tåget tyvärr blir ytterligare försenat.

Ett exempel på detta är att tåget vänder i Ronneby i stället för att gå hela vägen till Karlskrona. På så vis kan tåget gå i rätt tid mot Malmö och Köpenhamn. Resenärer mellan Ronneby och Karlskrona får åka ersättningsbuss eller hänvisas till ordinarie busstrafik.

Vi har tyvärr inte möjlighet att skicka ordinarie linjetrafik som ersättningstrafik. Störningen skulle i sådana fall drabba resenärer på ordinarie busslinjer. Vi har ett ansvar gentemot alla våra resenärer att inte sprida en störning.

Innan ersättningstrafik är på plats

Ersättningsbussar måste alltid beställas först, sedan ska förare komma på plats och bussen ska köras dit där du väntar. Hur lång tid det tar styrs av tillgången på förare och bussar, var störningen är, om det är vardag eller helg, dag eller kväll.

När vi informerar om att en eller flera bussar kommer att köra mellan två stationer, så kommer de. Men vilken tid de kommer beror bland annat på var bussen befinner sig när den beställs, eventuell rusningstrafik, antal stopp innan den kommer till din station och tillgängliga bussar.

Hitta till ersättningstrafiken

På våra stationskartor och om våra stationer hittar du information om var ersättningstrafik avgår. Kolla gärna om det finns ordinarie busstrafik som kan ta dig till din destination.

Läs mer om våra stationer eller se våra stationskartor.

Så kan du fortsätta din resa

  • Det kan finnas en alternativ resväg för dig. Sök din resa via vår hemsida eller i vår app.
  • Om enbart en tågavgång är inställd är det ibland snabbast att vänta på nästa avgång.
  • Lös transporten på egen hand. Läs mer om förseningsersättning.
  • Om du väljer att inte åka så får du pengar tillbaka för din biljett.

Trafikinformation

  • Trafikverket informerar via högtalarutrop, skyltar och via deras hemsida.
  • Vi lägger ut trafikinformation på vår hemsida om inställda tåg. Detta görs för störningar som sker vardagar mellan klockan 6–21 och lördag till söndag mellan klockan 8–21.
  • Aktuella störningar för Öresundståg syns även när du söker din resa i vår app och på vår hemsida.

Se vår aktuella trafikinformation.