Hyrcyklar

Cykla vidare från fyra stationer i Blekinge.

Kom igång

Ladda ner och installera appen Donkey Republic i din smartphone. All hantering sker direkt i appen. Kom ihåg att aktivera din Bluetooth.

Hyr en cykel

Appen visar automatiskt lediga cyklar i din närhet. Välj hur många cyklar du vill hyra, skapa ett konto och fyll i din betalningsinformation. Välj om du vill lägga till stöldförsäkring. Stöldförsäkring kan inte läggas till i efterhand.

Hitta din cykel

När du trycker på ”Hyr” ger appen dig automatiskt en cykel med ett unikt nummer. Hitta din cykel i cykelstället och håll din smartphone nära låset och tryck på ”Öppna”. Ta bort kättinglåset och lägg i cykelkorgen.

Våra cyklar är röda med en tydlig skylt där det står Blekingetrafiken. För att du inte ska missa dem är de placerade i röda cykelställ och har en egen hållplats som heter ”Cykla vidare”.

Hyrcyklar finns på följande stationer:

  • Karlskrona centralstation
  • Bergåsa station
  • Ronneby resecentrum (tillbaka våren 2022)
  • Karlshamn resecentrum (tillbaka våren 2022) 

Kom ihåg låset

Njut av din cykeltur! Vill du stanna längs vägen är det viktigt att komma ihåg att låsa cykeln. Detta görs i appen och med hjälp av kättinglåset.

Lämna tillbaka cykeln

När du har cyklat klart lämnar du tillbaka cykeln på samma cykelhållplats som du hyrt den. Tryck på ”Avsluta hyrningen” i appen. Appen känner av att cykeln är tillbaka på rätt plats och avslutar din hyra.

Pris och betalning

Priset beror på hur länge du vill hyra cykeln.

Hyrlängd Pris
1–12 timmar 25 kronor
Ett dygn 85 kronor
Två dygn 170 kronor

Du betalar med betalkort direkt i appen med Visa, Mastercard eller American Express.

Din hyra startar när du låser upp din cykel för första gången och avslutas när du lämnar tillbaka cykeln vid cykelhållplatsen och trycker på ”Avsluta hyrningen” i appen. Det innebär att du från start inte behöver bestämma hur länge du vill cykla.

Appen reserverar automatiskt ett belopp på ditt betalkort som motsvarar 24 timmars hyra. När du lämnar tillbaka cykeln debiteras du endast för din faktiska hyresperiod.

Teknisk support och felanmälan

För teknisk support av appen, exempelvis om funktioner eller tekniska problem, vänligen besök DonkeyRepublics hemsida för mer information.

För felanmälan, exempelvis defekta lås eller skadegörelse, vänligen kontakta vår kundservice.

Om projektet

Blekingetrafiken är delaktiga i ett samverkansprojekt, Kombinerad Mobilitet i Blekinge där "Cykla vidare" ingår, som syftar till att minska koldioxidutsläppen från persontransporter i Blekinge.

Syftet med projektet är att utveckla möjligheterna för Blekinges invånare att välja och kombinera olika färdmedel för att minska koldioxidutsläppen. Målet är minskade koldioxidutsläpp från persontransporter och att fler invånare ska resa hållbart med ökad möjlighet att välja och kombinera färdmedel.

Blekingetrafiken ansvarar för kollektivtrafiken i Region Blekinge och utvecklar och testar löpande olika tjänster för att utveckla kollektivtrafiken och göra den mer attraktiv. Därför testar vi nu att erbjuda våra kollektivtrafikresenärer hyrcyklar för att underlätta för resenärer att från en större station eller knutpunkt nå sitt slutmål och tillbaka igen. Systemet är tänkt som en förlängning av kollektivtrafiken.

Läs mer om projektet.

Projektfinansiärer

Projektfinansiärer är Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Energimyndigheten, Region Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge, Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamn kommun, Sölvesborg kommun och Olofströms kommun.

Projektperioden är januari 2019 till december 2021. Projektägare är Energikontor Sydost AB.

Europeiska regionala utvecklingsfondens logotyp