Nyheter och pressmeddelanden

Håll dig uppdaterad. Här samlar vi det mesta som händer i vår verksamhet, såsom nyheter och pressmeddelanden.

Senast uppdaterad: 2023-01-24 klockan 11.33  |  Arkiverad

Nya biljetter och rabatter i kollektivtrafiken i Blekinge

Region Blekinges styrelse beslutade idag om en ny pris- och produktmodell för kollektivtrafiken i Blekinge. Den nya modellen gör att det blir billigare för studenter, barn och seniorer att åka buss och tåg i Blekinge.

Det nya biljettsystemet för kollektivtrafiken i Blekinge lanseras i mars 2019 och med det kommer ett antal nya produkter och rabatter. De nya rabatterna kommer att börja gälla i samband med att en ny app lanseras. Den nya appen kommer att vara ett första steg i det nya biljettsystemet och utvecklingen kommer att fortsätta under hela 2019. Till en början kommer de nuvarande Resekorten fortsatt gå att använda, för att sedan successivt fasas ut i december 2019. Utveckling av det nya systemet görs i samarbete med Skånetrafiken och Östgötatrafiken.

Billigare för studenter, barn och seniorer

Den största nyheten är nya rabatter för studenter, barn och seniorer (över 65 år) samt att en tillsammansbiljett införs. Barn upp till 20 år får 40 procents rabatt på alla produkter och seniorer och studenter får 25 procents rabatt. I nuvarande system får studenter endast rabatt på periodkort. Tillsammansbiljetten ger 25 procents rabatt, om man är två eller flera som åker, och gäller utöver de andra rabatterna. Är man exempelvis fyra studenter som reser tillsammans får man både 25 procents rabatt per person och 25 procent på den totala kostnaden. Dessutom införs 24-timmarsbiljetter som gör att resenärer kan åka hur mycket som helst under 24 timmar, till ett fast pris.

De allra flesta resenärer bedöms komma att betala sin resa via appen i telefonen. Men det fungerar inte för alla. När Resekorten har avvecklats i december 2019 kommer det även bli möjligt att betala med kort, antingen sitt eget kontokort eller ett nytt Resekort.

För att finansiera de nya rabatterna kommer rabatten på reskassan sänkas från 20 till 10 procent i samband med att appen införs.

Blekingetrafiken är en del av Region Blekinge som arbetar med Blekinges utveckling.

Publicerad: 2018-09-19 klockan 14.02