Rekordstort resande 2016
Över 9 miljoner resor gjordes med Blekingetrafiken under 2016. Ökningen beror till stor del på förändringarna i Karlskronas stadstrafik, Sturköpendeln och införandet av Sommarkortet. De flesta Blekingebor har provat kollektivtrafiken och är nöjda med sin senaste resa.
Satsningen på ny stadstrafik i Karlskrona gav resultat
Av det totala resandet gjordes två tredjedelar med buss, cirka 6,6 miljoner resor, vilket även det är en rekordsiffra. I Ronneby och Karlshamn ökar bussresandet under 2016 även om det ökar mest i Karlskrona stadstrafik. I Karlskrona gjordes det strax över 4 miljoner resor under 2016. Satsningen med tätare turer och snabbussar medförde att bussåkandet ökade med 14 procent i Karlskrona.
- Innan vi startade den nya busstrafiken i augusti räknade vi tillsammans med kommunen hur många som passerade Trossö i bil eller buss under morgontimmarna från klockan 6.30 till 8.30. I oktober gjorde vi samma räkning och då visade resultatet en ökning av antalet bussresor med 60 procent i rusningstid, säger Sören Bergerland, trafikdirektör Blekingetrafiken.
Fler än någonsin reste med tåg i Blekinge
Under 2016 gjordes drygt 2 miljoner tågresor med Blekingetrafiken, en ökning med cirka 17 procent. Resandet ökar mest med Krösatåg på sträckan mellan Emmaboda och Karlskrona.
6 av 10 har provat kollektivtrafiken
Av Blekingeborna har 6 av 10 gjort en resa med Blekingetrafiken någon gång under 2016. Det är en liten ökning jämfört med föregående år och resultatet placerar Blekinge högt upp på listan efter storstadsregionerna. Jämfört med grannlänen reser Blekingebor mer kollektivt och kunderna är mer nöjda med sin senaste resa. I Blekinge svarar 84 procent av kunderna att de är nöjda med sin senaste resa, detta visar Kollektivtrafikbarometerns senaste mätning från Svensk kollektivtrafik.
I den nationella undersökningen är trenden att fler växlar mellan av åka kollektivt och att åka bil. Den visar också att de som reser kollektivt cyklar dubbelt så mycket och går tre gånger så mycket som bilister. På sätt investerar kollektivtrafikresenärer i sin hälsa.
- Detta visar att vi är på rätt väg med satsningarna i kollektivtrafiken. Allt fler inser fördelarna. Det tjänar såväl miljö, gaturummen i centrum och folkhälsan på. Nu har vi ett bra utgångsläge för att bygga vidare med kollektivtrafiken som en viktig del av vårt samhällsbygge, säger Magnus Johansson Trafiknämndens ordförande, Region Blekinge.
För mer information:
Anna Claesson, marknad- och försäljningschef, telefonnummer: 070-956 90 30