Nyheter och pressmeddelanden

Håll dig uppdaterad. Här samlar vi det mesta som händer i vår verksamhet, såsom nyheter och pressmeddelanden.

Senast uppdaterad: 2023-05-12 klockan 09.31  |  Pressmeddelande

Ökat resande med skärgårdstrafiken

Resandet med skärgårdstrafiken i Blekinge ökade med 25 procent jämfört med sommaren 2020. Hemester i kombination med strålande väder är två stora anledningar bakom resandeökningen.

Mellan 1 juni och 31 augusti gjordes ca 150 000 resor med skärgårdstrafiken, en ökning med ca 25 procent jämfört med 2020. Resandet har ökat på samtliga skärgårdslinjer. Årets uppstickare är skärgårdsturen med M/F Astrid i Ronneby som har ökat med cirka 1200 resor vilket motsvarar cirka 45 procent. Även skärgårdsturen mellan Nogersund och Hanö har varit populär med en ökning på cirka 6500 resor, motsvarande 19 procent.

"Vi är glada att kunderna hittat tillbaka till skärgårdstrafiken. Hemestertrenden håller i sig och vår trafik erbjuder även de som inte har egen båt att utforska och uppleva vår vackra skärgård. Vi hoppas såklart att de ökade informationsinsatser om tryggt resande, som vi gjort tillsammans med kommuner och trafikföretag, även har bidragit till att fler gett sig ut", säger Jakob Emander, trafikchef på Blekingetrafiken.

Reducerat antal platser ombord

Precis som under 2020 har antalet platser ombord på båtarna varit reducerade – allt för att skapa en tryggare resa och motverka trängsel. Till detta har uppmaningar om att hålla avstånd och välja utspridda platser adderats i samtliga informationskanaler.

"Hur många som får resa varierar beroende på båt och väder. Vid fint väder kan exempelvis fler släppas ombord och vistas ute på däck. Därför är det alltid personalen ombord som ansvarar för hur många som kan resa med varje tur och under sommaren har det hänt att resenärer har nekats på grund av kapacitetsbrist", säger Peter Christensen, Trafiknämndens ordförande, Region Blekinge.

Om Blekingetrafikens skärgårdstrafik

All skärgårdstrafik körs på entreprenad. Skärgårdstrafiken i Karlshamn och mellan Nogersund - Hanö körs av Haglund Shipping. Karlskrona Sjötaxi kör mellan Handelshamnen - Utklippan och övrig trafik i Karlskrona och i Ronneby körs av Affärsverken.

Publicerad: 2021-09-13 klockan 17.10